Online prodavnica mobilnih telefona

Pretraga

Nokia N8 Siva i Crna

  • Proizvodjac Nokia
  • Model Nokia N8 Siva i Crna
  • Cena u evrima
  • Cena u dinarima 0 din
  • Pregledano 21915 puta
  • Garancija da
  • Uporedi modele Klikni da uporedis ovaj model
     

Opis telefona Nokia N8 Siva i Crna

Prvo sto se zapazi na ovom telefonu kada se uhvati u ruke je njegov odvažan dizajn i fantastična kamera od punih 12 Mpx sa HD videom.Nokia N8 ima tri zadatka: "biti lider u fotografijama, vratiti Symbian operativnom sistemu staru slavu i doneti opet u modu igranje "igrica" na telefonu. Ovaj telefon je zaista spreman za upotrebu, pogotovu za zahtevne korisnike.Kombinuje potpuno integrisano društveno umrežavanje, aplikacije WebTV, Ovi Maps i brojne opcije za prilagođavanje ličnim potrebama.

Nokia je iskusila ozbiljne probleme kada je u pitanju segment vrhunskih telefona u toku prošle godine. Razog je serija neuspešnih proizvoda koji nisu uspeli da dođu do srca korisnika (npr. Nokia N97, Nokia N97 Mini i Nokia X6); oni koji su kupili ove proizvode neretko su bili razočarani. U jednom intervjuu, Anssi Vanjoki, izvršni potpredsednik Nokia-e je pomenuo da je prodaja modela Nokia N97 visoka što je činjenica koja nije odgovarala istini. U drugom intervjuu, on je potvrdio da je njegova kompanija izgubila primat na tržištu vrhunskih modela ali da planira da se na njega vrati. U suštini ovo bi trebalo da bude omogućeno Symbian 3 uređajima. A Nokia N8 je prvi uređaj koji je viđen kao mogući koji će povratiti pozitivnu sliku kompanije Nokia. U pitanju je glavni model kompanije, prvi ikada proizvod baziran na Symbian 3 operativnom sistemu kao i foto rešenje, prvi Nokia uređaj sa 12MP kamerom. Kompanija je uložila dosta resursa u promociju; količina marketinških napora je značajno premašila one koji su postojali kada je u pitanju model Nokia N97 i biće značajni za tržište u celini.

Da li je ovaj model zaista glavni proizvod? Ovo pitanje mi je postavljeno priličan broj puta. Rekao sam da nije, jer nije tako pozicioniran od strane kompanije Nokia obzirom da u pitanju nije najskuplji Symbian telefon na svetu, što nije tačno. Cena po kojoj će se ovaj uređaj prodavati nije cena za jedan glavni proizvod kompanije. Poređenja radi, Nokia N97 košta dan danas, godinu dana nakon svog predstavljanja više od cene koja će karakterisati Nokia-u N8, tako da nema govora da je Nokia N8 glavni proizvod kompanije.

Da bismo izbegli dalju konfuziju, definisaćemo pojam glavnog proizvoda. Po mom mišljenju, glavni proizvod je onaj koji karakteriše maksimalna prodaja i/ili koji predstavlja kompaniju korisnicima, postajući njen zaštitni znak. To može biti proizvod iz srednjeg ili visokog segmenta, ali ne mora nužno biti najskuplji. Često, to je zaista najskuplji uređaj, ponekad nije jedinstven (npr. Nokia N97 i N900). U našem primeru, Nokia N97 je i najfunkcionalniji i najskuplji proizvod kompanije Nokia za prethodnu godinu, ukoliko se luksuzni model Arte ne uzme u obzir. Nokia N900 je na istom nivou, značajna je za imidž kompanije, ako je njena prodaja minimalna. Implicitni znak da su ova dva modela smatrana glavnim proizvodima su marketinške i PR aktivnosti kompanije. U ovom momentu, Wave (Bada) i Galaxy S (Android) su glavni modeli kompanije Samsung, dok je kada je u pitanju HTC to Desire, dok je kod Motorola-e to Droid/Milestone (iako postoje i MOTORIO, DROID 2 i neki drugi uređaji).

Telefon poseduje jedan zvučnik koji je veoma glasan i može se čuti iz svake torbe ili džepa. Sviđa mi se nežno i brzo vibriranje uređaja ali će većina korisnika smatrati ga nedovoljnim. Nemam zamerki po pitanju kvaliteta komunikacije. Sve radi dobro.

Ovo je najbrži Symbian smart telefon, lagan i jednostavan. Bolji je od modela Sony Ericsson Vivaz a slični telefoni će postati brojniji u budućnosti, što je veoma dobro. Međutim, da li je to najbrži smart telefon na tržištu? Na žalost, to nije tačno. Brzina njegovog interfejsa i softvera je daleko iza Apple iPhone 3Gs, da ne govorimo o iPhone 4. Ovo je samo moje lično mišljenje i moj utisak. Veliki broj Android smart telefona je mnogo brži. Bada telefoni su jednako brzi i ponekad imaju čak i prednost. Na žalost, to nije najbrži uređaj a pomenuo sam određene modele bez uzimanja u obzir Android 3.0 koji će sigurno predstaviti veliko unapređenje po pitanju performansi. Postoji takođe nekoliko vrhunskih uređaja koji koštaju nekoliko puta više.

Nokia naglašava multimedijalne karakteristike modela N8 koje su zaista dobre ali nisu vrhunske. Video plejer je uobičajen, ekran nije najbolji u svojoj klasi (iPhone 4 i Super AMOLED kompanije Samsung su superiorniji i veliki broj Android telefona nudi veću rezoluciju). Kamera je jedna od prednosti ovog modela ali samo u smislu fotografija i rezolucije. Kvalitet slike nije dramatično unapređen a video snimanje je jednako kao i kod drugih modela (Vivaz i Motorola XT720 se mogu upoređivati kao i drugi modeli budući da je ovo standardna funkcionalnost za tržište).

U smislu nekih nedostataka može se pomenuti pretraživač, ekran nije najbolji za video reprodukciju (što je normalno). Možete reći da je to sada sve traženje dlake u jajetu ali ovaj model nikako nije nešto zbog čega ćete ostati bez daha.

Kao vlasnik Nokia N97/X6 imao sam različite utiske o modelu Nokia N8. Sa jedne strane, imamo isti stari interfejs koji je brži ali tu su i slični nedostaci (ekran ne reaguje na vreme a widgeti na početnom ekranu često se ponovo pokreću). Sa druge strane, postoje i veoma dobri dodaci kao što je foto i video editor (koji često nisu ni potrebni), USB OTG , HDMI konekcija (ostali dodaci) kao i integracija aplikacija u platformu (na primer, pretraga i mape). Mail klijent je unapređen ali sigurno je da vas neće oduševiti.

Zanimljivo je da će veliki broj Nokia projekata biti nezavisno razvijan. Ovo se može videti po primeru mapa koje se mogu preuzeti na uređaje nezavisno od toga kada nova verzija postane dostupna. U oktobru mesecu beta verzija 8 izdanja pretraživača će biti objavljena dok se finalna verzija očekuje u februaru ili martu mesecu zajedno sa prvim velikim update-om za model Nokia N8. Isto važi i za e-mail klijent. Lično meni se dopada novi pristup, mnogo je bolje nego čekanje drugog kompletnog updatea firmware-a.

U pitanju je evolucionarni razvoj. Postoje unapređenja ali teško da ona oduzimaju dah. Ukoliko ne uzmete u obzir kameru možemo naći dosta sličnih interesantnijih rešenja. Korisnici ne vode računa o brzini razvoja platfome već samo žele da znaju da li da potroše svoj novac na ovaj uređaj. Moje lično mišljenje je da je ovaj uređaj vredan novca koji ćete platiti za njega obzirom da Nokia planira da ostvari dobru prodaju ovog modela pa je u skladu sa njegovom vrednošću i odredila cenu. Samsung Wave je benchmark. On je već dostupan na tržištu pod istom cenom ali je stigao dva meseca ranije. Možete uporediti ova dva proizvoda, jer iako su različiti ciljaju na isti segment tržišta. Ne bi trebalo ni zaboraviti uređaje kompanija HTC, Motorola i Sony Ericsson. Nokia N8 je dobra ponuda za one koji nikada nisu koristili nijedan proizvod kompanije Nokia i nemaju iskustva sa Androidom. Ovaj operativni sistem trenutno privlači sve više interesovanja. U oktobru će interesovanje i prodaja porasti još više jer je Android već zreo operativni sitem i već je uspeo da se izjednači sa Symbianom po pitanju onoga što nudi.

Sve u svemu imamo dobar proizvod za Symbian korisnike. Oni neće biti razočarani jer će ovaj uređaj raditi bolje od prethodnih modela, mada je on daleko od idealnog. Oni koji traže vrhunska tehnološka rešenja treba da razmotre i ponude drugih kompanija ali i Nokia-e. Nokia N9 nudi potpuno novi interfejs. Obzirom da je ovaj model mnoge karakteristike pokupio od Androida (statusna linija i neki animirani elementi) kao i Bada MeeGo on će biti uporediv sa modernim OS. Sa druge strane S3 nema ovako ispoliran interfejs. U pitanju je prelazni proizvod. Kada je u pitanju ovaj model cilj kompanije je da održi prodaju na nivou sa konkurentima koji nude bolje tehnologije i koji spuštaju cene proizvoda kompanije Nokia. Ovaj model treba da baci prašinu u oči i odvrati pažnju od operativnog sistema i njegovih prelaznih karakterisitka u naredna 2-3 mesca dok sledeća verzija Symbian-a bude izdata. Nokia N8 je pristojan ali ne proizvod koji ćete zapaziti. Buka oko ovog modela će izbledeti za nekoliko meseci i Nokia će ponuditi nove glavne proizvode koji će biti tehnološki napredniji. Jedino je cena ta koja može d apomogne ovom modleu i Nokia to vrlo dobro zna. Kompanija je spremna da žrtvuje druge proizvode, na primer da cenu modela C7-00 smesti na uporedivi nivo što će ovaj model načinti trenutno neprivlačnim. Zadatak kompanije je da proda što može više telefona N8 i kompanija je spremna na sve da to uradi.

Da zaključimo, u pitanju je odličan update za Nokia liniju ali ne i i značajan proboj na tržištu. U pitanju je svakako značajan i dobar model za Nokia entuzijaste odnosno samo interesantno foto rešenje za ostale. Ukoliko vam ova poslednja karakterstika nije prioritetna možete potražiti i druge proizvode. Za razliku od modela Nokia N95 ovo na žalost nije all-on-one rešenje. Nisam preterano oduševljen ovim telefonom i smatram model Nokia C7 atraktivnijim, dok se ne slažem sa njegovom cenom. Nokia N8 može da bude umeren magnet za mase i biće popularan usled relativno niske cene. Ovaj prizvod je ipak definitivno događaj za Nokia-u.

Sajt mobilnitrend.com je internet prodaja mobilnih telefona najpoznatijih svetskh brendova kao što su Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC, Blackberry, Motorola itd. Mobilni svet je sajt sa 
jednostavnom idejom koji nastoji informisati posetioce o mobilnim telefoima, prodaji i cenama mobilnih telefona. Posetioci mogu direktno preko stranice modela videti specifikacije, video, 3d 
prikaz, upustvo i cene mobilnih telefona. Mobilni svet tezi da ima najveci izbor i najnize cene mobilnih telefina u Novom Sadu, Beogradu odnosno u Srbiji, a najniza cena izdvaja od drugih upravo 
mobilnitrend.com koji je iskljucivo internet prodaja renomiranih svetskoh proizvodjaca(Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC, Blackberry, Motorola itd.). Online web shop sa Isporukom mobilni 
telefona je sirom Srbije, na Vasu adresu za 24h
Na našem sajtu su prikazani svi najaktuelniji novi modeli i cene koje se svakodnevno ažuriraju.

OSNOVNI
PODACI
Mreže 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA
Dimenzije 113.5 x 59 x 13 mm
Masa 135 grama
Oblik monoblok
Tastatura nema
Procesor ARM 11, 3D Graphics HW accelerator
Takt procesora 680 MHz
Baterija Li-Polymer BL-4D
BATERIJA
Kapacitet baterije 1200 mAh
Režim razgovora do 12 h 30 min (2G) / do 5 h 30 min (3G)
Stand by režim do 390 h (2G) / do 400 h (3G)
Ostalo vibracija, kompas, akcelerometar
GLAVNI
EKRAN
Tip ekrana AMOLED
Broj boja (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija ekrana 360x640 piksela
Ostalo osetljiv na dodir
POMOĆNI
EKRAN
Tip ekrana nema
Broj boja
Rezolucija ekrana
Ostalo
GLAVNA
KAMERA
Orjentacija sočiva sa zadnje strane
Broj pixela senzora 12 megapiksela
Rezolucija fotografije 4000x3000 piksela
Rezolucija videa (720p) 1280x720 piksela
Ostalo video zapis, blic, autofokus
POMOĆNA
KAMERA
Orjentacija sočiva sa prednje strane
Broj pixela senzora
Rezolucija fotografije (VGA) 640x480 piksela
Rezolucija videa
Ostalo
ZVUK
Zvučnik
Melodije
Format melodije mp3, aac, wav
Ostalo spikerfon, fm radio prijemnik
INTERNA
MEMORIJA
Kapacitet 16384 MB
Maksimalno podržano
EXTERNA
MEMORIJA
Formati microSD (Trans Flash) maksimalno podrzano 32768 MB
Uz aparat ne ide kartica
Menjanje kartice bez gasenja
OPERATIVNI
SISTEM
Vrsta Symbian
Verzija
Formati aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv
JAVA
Profil MIDP 2.1
Konfiguracija Facebook, MySpace, Twitter
FUNKCIJE
Osnovne kalkulator, kalendar, alarm
Napredne komandovanje glasom, pozivanje glasom
KOMUNIKACIJA
Kablom na USB 2.0 port, TV ulaz, 3.5inca audio, HDMI
Bežično bluetooth v3.0 sa A2DP
Prenos podataka GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač 2.0
Email protokol
Podržane tehnologije SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML
PODRŽANE
TEHNOLOGIJE
GPRS da, 33
EDGE da, 33
3G da,HSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2.0 Mbps
Wlan Wi-Fi 802.11 b/g/n, UPnP technology
Bluetooth da, v3.0 sa A2DP
USB i spikerfon da,microUSB v2.0, USB On-the-go podrška , da 3,5mm,HDMI
GPS da, sa GPS podrškom, Nokia Maps 3.0
SADRŽAJ PAKETA

ZA SVA PITANJA MOŽETE NAS KONTAKTIRATI LIČNO PUTEM TELEFONA 066/ 44 00 55 ILI PUTEM KONTAKT FORME

ZA EMAIL KONTAKT klikni ovde

Uputstvo za Nokia N8 Siva i Crna

Preuzmi uputstvo