Online prodavnica mobilnih telefona

Pretraga

Samsung Galaxy Gio S5660 crni

 • Proizvodjac Samsung
 • Model Samsung Galaxy Gio S5660 crni
 • Cena u evrima
 • Cena u dinarima 0 din
 • Pregledano 16579 puta
 • Garancija da
 • Uporedi modele Klikni da uporedis ovaj model
     

Opis telefona Samsung Galaxy Gio S5660 crni

Mobilni telefon Samsung Galaxy Gio S5660 smartphone pokrece Android v2.2 (Froyo) OS i mocni procesor od 800MHz.Ovo jedan zaista kompletan aparat koji poseduje 3,2 Inch-ni displej osetljiv na dodir,kameru od 3,15 MP,i opcije za drustveno povezivanje koje vam omogucava da budete u kontaktu sa vasim prijateljima bez obzira gde se nalazite.
Sajt mobilnitrend.com je internet prodaja mobilnih telefona najpoznatijih svetskh brendova kao što su Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, Sony, HTC, Blackberry, Motorola, Zte, Iphone itd. mobilnitrend.com je sajt sa jednostavnom idejom koji nastoji informisati posetioce o mobilnim telefoima, prodaji i cenama mobilnih telefona. Sajt mobilnitrend.com tezi da ima najveci izbor i najnize cene mobilnih telefina, kao i dodatne opreme (pratece oprema) za mobilne telefone u Novom Sadu, Beogradu odnosno u Srbiji, a najniza cena izdvaja od drugih upravo mobilnitrend.com koji je iskljucivo internet prodaja. Online web shop sa Isporukom mobilni telefona sirom Srbije, na Vasu adresu za 24hNa našem sajtu su prikazani svi najaktuelniji novi modeli, specifikacije-karakteristike, video i 3d prikaz, kao i cene koje se svakodnevno ažuriraju. Na web shopu mobilnitrend.com posetioci su u mogucnosti da preuzmu uputstva za svoj mobilni telefon.

Pozicioniranje

U proleće ove godine kompanija Samsung je predstavila tri nova, relativno povoljna modela bazirana na Android operativnom sistemu: Ace, Gio i Fit. Prva dva modela odlikuje procesor čija je brzina radnog takta 800MHz i 320 x 480 piksela ekran. Međutim, Ace model poseduje 5MP kameru sa autofokusom i velikim 3.5 incha ekranom. Samsung Fit odlikuje ista kamera kao i kod Ace, ali i procesor radnog takta 600MHz kao i rezolucija manja od minimalnog standarda za jedan „android“ – 240 x 320 piksela. Razlika u ceni između Gio i Fit modela je mala.

U okviru ovog testa posmatraćemo srendje rešenje opsega - Samsung Gio.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon odlikuju male dimenzije (110 x 57 x 12mm) a težak je 102 grama. Prednju stranu odlikuje delimično providna crna plastika, siva boja je primetna sa strana uređaja dok je sjajni poklopac sa zadnje strane izrađen od naborane plastike i tamno sive je boje. Oblik kućišta telefona je takav da obezbeđuje jednostavno korišćenje i pruža prijatan osećaj na dodir tako da Galaxy Gio savršeno staje u šaku. Otisci prstiju vidljivi su na ekranu.

Kvalitet izrade uređaja je idealan usled velikog borja tačaka fiksiranja sa zadnje strane. Kada pritisnete uređaj nema škriputavih zvukova, dok su svi elementi čvrsto pripijeni jedan uz drugi.

Senzor blizine nalazi se sa gornje strane prednjeg panela. Zvučnik karakteriše prosečna jačina zvuka, a sagovornik će vas odlično čuti. Ispod ekrana nalaze se dva tastera osetljiva na dodir: kontekstualni meni i „Back“ tasteri koji su osvetljeni jakim LED belim svetlom. Između njih nalazi se taster „Home“ u okviru pravougaonika sa zaobljenim ivicama. Taster je gotovo uronjen u kućište, dovoljan je blagi pritisak a tu je i poznati „klik“ zvuk.

Sa leve strane nalazi se ravni taster za kontrolu jačine zvuka. Malo iznad nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona. Sa desne strane nalazi se microSD konektor sa priključkom i malim on/off tasterom. Sa gornje strane nalazi se standardni 3.5mm priključak za slušalice dok se sa donje strane nalaze microUSB slot i mikrofon.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se sočivo kamere i dva proreza ispod kojih je zvučnik.

Izgled modela Samsung Gio (levo) i Samsung Star II:

Izgled Samsung Gio (levo) i Samsung i9000:

Izgled Samsung Gio (levo) i HTC Mozart:

Ekran

Za razliku od modela Galaxy Fit, koji iznenađujuće (uzimajući u obzir nisku rezoluciju), poseduje 3.3 incha ekran, dok Gio odlikuje 3.2 incha (fizičke dimenzije su 68 x 45mm). Rezolucija 320 x 480 piksela, TFT-LCD matrica, mogućnost prikazivanja do 16.7 miliona boja. Ekran odlikuje kapacitivna tehnologija, podržana su i dva istovremena pritiska (multitouch). Osetljivost je prosečna, često i izostane, tj. ekran ne reaguje na blage dodire.

Uglovi vidljivosti su odlični dok se pod određenim uglom blago smanjuje kontrast ali boje ostaju iste. Osvetljenost je na visokom nivou, reguliše se manuelnim putem budući da uređaj ne poseduje senzor ambijentlanog osvetljenja. Tokom razgovora senzor blizine isključuje ekran, sve radi bez problema. Ovaj model poseduje i MBA220 akcelerometar sa tri ose, senzor linearne akceleracije i senzor rotacije.

Pri izlaganju sunčevim zracima ekran bledi potpuno.

Ekran modela HTC Mozart (desno) i Samsung Gio:

Ekran modela HTC Mozart (gore) i Samsung Gio:

Ekran modela Samsung Gio pri različitim uglovima:

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1350 mAh, oznake EB494358VU. Reč je o potpuno istoj bateriji koja se koristi kod modela Ace i Fit. Proizvođač tvrdi da ova bateirja može da obezbedi 610 sati rada u režimu mirovanja u 2G mreži i do 460 časova u 3G mreži. Vreme razgovora je 10 časova (2G) i 6 časova u 3G.

Ukoliko koristite telefon nekih deset sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 20 – 30 minuta razgovora dnevno, tri sata upotrebe Wi-Fi interneta (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje) oko tri sata korišćenja mobilnog interneta i nekoliko sati slušaja muzike. Duži rad može se obezbediti manjom upotrebom telefona.

ZA USB punjenje je potrebno oko 2.5 časa dok je preko električne mreže potrebno oko 1.5 časova.

Komunikacija

Telefn koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Brzine su za HSDPA do 7.2 Mbps. U prisustvu Blutooth 2.1 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora.

Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka.

Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Gio je definisan kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Memorija i memorijska kartica

Gio poseduje 280MB RAM-a, što je dovoljno za većinu zadataka. Za instalaciju aplikacija dodeljeno je 160MB Flash memorije (120MB je slobodno). Ukoliko korisnik želi, sve aplikacije se mogu prebaciti na microSD. Dostupna je 2GB memorijska kartica.

Kamera

Galaxy Ace i Fit poseduju 5MP kameru, dok Gio poseduje 3MP (da budemo precizni – 3.15MP). Brzina autofokusa nije zadovoljavajuća – oko 3 sekunde. Maksimalna rezolucija fotografija je do 2048 x 1536 piksela. Kvalitet je zadovoljavajući, boje su prirodne, dok je prikaz na ekranu jasan i kod širokih uglova gledanja. Nepostojanje mehaničkog tastera sa bočne strane telefona za aktiviranje zatvarača prilično je razočaravajuće.

Klipovi se snimaju pri 320 x 240 i 15fps. Kvalitet videa ne treba komentarisati – potpuno je nevažan.

Kamera se pokreće preko menija, a interfejs je sledeći: sa leve strane je režim fotografisanja (pojedinačni snimak, detekcija osmeha, panorama, kontinualno fotografisanje), scene (landscape, night, sport, indoor, beach, sunset, etc.), kontrola osvetljenosti, konfiguracija. Sa desne strane nalazi se galerija, prebacivanje sa fotografije na video.

Foto podešavanja:

 • Režim fokusa (auto-focus, macro)
 • Tajmer
 • Rezolucija (320x240, 1280x960, 1600x1200, 2048x1536)
 • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
 • Efekti (no effects, negative, black and white, sepia)
 • Merenje (center-spot metering, matrix)
 • Kvalitet (normal, excellent, best)
 • Konfigurisanje (contrast, saturation, sharpness)

Režim vidoe interfejsa sa leve strane - režim snimanja (normal, for MMS), podešavanja jačine osvetljenja - desno prebacivanje sa videa na fotografije, ulazak u galeriju.

Video podešavanja:

 • Tajmer
 • Rezolucija (176x144, 320x240)
 • Uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten)
 • Efekti (no effects, negative, black and white, sepia)
 • Konfigurisanje (contrast, saturation, sharpness)

Foto album izgleda poznato. Praktično svi Android uređaji imaju instaliranu 3D galeriju.

Sa fotografije je moguće očitati EXIF informaciju:

Karakterisitke videa::

 • Video kodek: MPEG-4 Visual, 480 kbit / s
 • Rezolucija: 320 x 240, 15 f / s
 • Audio kodek: AAC at 62 kbit / s
 • Kanali: 1 kanal, 48.0 KHz

Primeri fotografija:

Performanse

Sva tri modela (Ace, Gio i Fit) odlikuje Qualcomm MSM7227. Međutim, brzina radnog takta modela Ace i Gio je 600 – 800MHz. Međutim, arhitektura ovih modela (ARMv6) nije promenjena. 3D-akcelerator koristi Adreno 200 sa OpenGL ES-CM 1.1 podrškom. To će biti dovoljno za neke jednostavnije igre, kao što je Angry Birds, ali na nešto više ne treba računati.

Isti čipset korist ZTE Skate, HTC ChaCha, HTC Wildfire S i drugi modeli. Po pitanju brzine, model S5660 ni u kom slučaju nije inferioran u odnosu na smart telefone. Tokom testiranja nije bilo ničega neuobičajenog: ponovno pokretanje, prekidanje, zamrzavanje OS i slično – moglo bi se reći da je sve isto.

Informaicje o sistemu:

Navgacija

Smart telefon poseduje GPS navigator. Njegova funkcionalnost je ista kao kod većine jeftinih telefona. Za prvo pokreanje je potrebno oko 50 sekundi, za svako sledeće 6-8 sekundi.

Softverska platforma

"Gio" radi na Android verziji 2.3.3. Međutim, za ovaj segment troškovi mobilnih telefona nisu krucijalni, obzirom da 2.3.4 i 2.3.5 neće biti dostupne.

Korisnički interfejs i meni

Ovde je i poznati Touch WIZ 3.0 korisnički interfejs, tako da nema potrebe detaljno ga opisivati. Ukratko, panel sa „Dialer“, „Contacts“, „Message“ kao i ulaz u „Menu“. Za otključavanje ekrana potrebno je pritisnuti „Menu“ taster ili uključiti aparat i zatim preći prstom sa leve na desnu stranu ekrana. Preko desktopa mogu se dodeljivati tagovi, folderi, prečice i različiti widget-i. Korisnici mogu koristiti wallpaper-e za statičke i animirane screensaver-e. Ukoliko pritisnete i zadržite pritisnutim mehanički taster „Home“, pojavljuje se meni sa prethodno korišćenim aplikacijama. Nema menadžera zadataka.

Meni je predstavljen u vidu matrice 4 x 4. Klikom na „Menu“ i odabirom „Change“, ikone se mogu pomerati. Mogu se podesiti u okviru panela sa donje strane („Home“ se ne može menjati).

Pozivanje

Kada je u pitanju tastatura za pozivanje, ona je standardna za Samsung, komforna i funkcionalna. Preko nje je veoma jednostavno pristupiti kontaktima i registru poziva. Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova, koja podseća na iOS tastaturu i Swype. Nijedna se ne čini pogodnom zbog male veličine ekrana. U ovom slučaju više sam za otporni tip senzora, dok u ovom slučaju možete koristiti i olovku za pritiskanje. Telefon poseduje akcelerometar pa kada okrenete smart telefon i kada tastatura dođe u landscape režim rada i kucanje je prijatnije.

Aplikacije

Da biste instalirali softver i igre na model Galaxy Gio možete koristiti Android Market, ali ispod se nalazi lista apliakcija koje su već učitane u memoriju telefona:

Časovnik Na ekranu se prikazuju vreme, datum i informacije o vremenskim prilikama. Sa ovog ekrana možete prelaziti na album sa fotografijama, muuzikom i podesiti alarm.


AllShare.
 Program za transfer slika i muzike za multimedijalne uređaje koji podržavaju DLNA.

Internet.Običan Web pretraživač.

Market. Skaldištenje aplikacija sa Google-om.

Gmail. E-mail klijent kompanije Google.

E-Mail. E-mail client za različite email servise.

Pretraga.

Mape Google Mape za navigaciju.

Social Hub. Ovo je sveobuhvatno rešenje koje integriše deo TouchWiz 3.0 operativnog sistema. Podrazumeva mehanizme koji pružaju podršku za veliki broj različitih formata kao i unos podataka preko specijalne implementacije. Aparat poseduje i sličan imenik gde možete dodati ne samo broj telefona već i podatke vezane za društvene mreže (Facebook, Twitter, MySpace), e-mail ili online messenger (ICQ, AOL).

YouTube. Klijent za pregled videa sa youtube.com. Google Talk. je chat sa Google-a.

Lokator.

Navigacija.

Adresar.

Vesti i vremenska prognoza.

My files. Reč je o menadžeru fajlova. Možete kopirati, odsecati, brisati fajlove i pakete fajlova.

ThinkFree Office. Rad sa office dokumentima kompanije Microsoft. Podržava pretragu, editovanje i kreiranje dokumenata za Word / Excel / Powerpoint. Program je takođe u mogućnosti prikaza PDF dokumenata

Kalkulator.

Samsung Apps. Skladišti aplikacije kompanije Samsung. Neka vrsta android Market-a.

Diktafon.

Menadžer zadataka. Pregled aktivnih i preuzimanje aplikacija. Omogućava da ispraznite memoriju i brišete program.

Book. omogućava da vršite pretragu i kupujete knjige dirketno sa telefona.

Music portal. Kupovina muzičkih sadržaja.

Igra "hanger."

Multimedija

Muzički plejer

U okviru glavnog menija moguće je sortirati numere prema izvođaču, albumu i numeri. Prilikom reprodukcije numere, na ekranu se prikazuje album art, kontrole plejera i taster za pregled liste numera. U okviru podešavanja moguće je podesiti 5.1 zvuk ili odabrati ekvilajzer. Dostupno je 11 unapred podešenih ekvilajzera i to: rock, jazz, classical, dance, pop, live audio, concert hall, range, clarity of music, bass boost i externalization.

Jačina zvuka polifonih melodija je prosečna. Zvuk je čist i ujednačen. Kvalitet zvuka preko slušalica je veoma dobar, ali ne i savršen: primetan je nedostatak dubokog basa (40-50Hz).

FM-radio

Za rad je neophodno priključivanje slušalica budući da imaju ulogu antene. Osetljivost radija je loša. Operativni opseg 85 – 108MHz, a tu je i podrška za RDS. Na ekranu se pojavljuje veliki broj trenutno dostupnih frekvencija, ispod se nalaze četiri polja koja prikazuju najčešće korišćene radio stanice. U okviru podešavanja možete podesiti automatski tajmer radija: od 30 minuta do 2 sata.

Video plejer

Uređaj poseduje veoma jednostavan plejer sa instaliranim kodecima koji podržava formate H2263/H264, MP4 i 3GP. Maksimalna rezolucija videa je 640x360 piksela, sa bitrate-om od 1200 kbps u formatu MP4. U okviru video plejera nema nikakvih podešavanja, samo klizač i Play/Pause taster.

Web pretraživač

Standardni alat za pregled web stranica. Po podrazumevanom podešavanju ne podržava Flash 10.x, kao i osnovna arhitektura na kojoj je baziran ovaj uređaj ARMv6. Možete pokušati da instalirate Adobe Flash koji je optimizovan za ove čipove, ali je brzina surfovanja značajno smanjena, što važi i za stabilnost.

Zaključak

Generalno, Samsung Galaxy Gio je ostavio dobar utisak. Ergonomski dizajn, visoka brzina obrade u menijima i aplikacijama, dobra kamera i svetao ekran. Istina je ipak da ovaj model ima dosta konkurenata.

Takođe, atraktivan model za kupce je i Galaxy Fit (uprkos tome što ima procesor radnog takta 600MHz), ali rezolcuija ovog modela nije dovoljna za dijagonalu ekrana 3.3“ pa je pikselizacija vidljiva. Ukoliko vam taj detalj ne smeta u pitanju je odlična opcija.

Međutim, ukoliko birate između modela Ace, Gio i Fit onda bih prednost ipak dao modelu Ace, iako je on najskuplji od ova tri.

Ovaj model je predstavljen u septembru mesecu i predstavlja interesantnu ponudu imajući u vidu da poseduje veliki 3.3“ ekran, kućište izrađeno od visokokvalitetnog materijala, odlično urađen i funkcionalan korisnički interfejs, glasan zvučnik i osnovnu dinamiku.

Uz ovaj model popularan je i LG Optimus P500, koji je za nijansu jeftiniji od S5660. U ovom slučaju dobijate smao radni takt procesora. Međutim, istini za volju, razlika u brzini je primetna, pri čemu se procesor ovog modela može overclockovati na istih 800MHz.

Prema tome, Galaxy Gio zadovoljava epitet da je model koji je u zlantoj sredini: poseduje određene negativne strane, ali ništa što se ne može zanemariti.

Karakteristike:

 • Klasa: Smart telefon
 • Forma: monoblok
 • Korišćeni materijali: plastika
 • Operativni sistem: Google Android 2.3.3
 • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
 • Procesor: Single Core, 800 MHz, Qualcomm MSM7227T
 • Memorija: 280 MB
 • Memorija za skladištenje podataka: 160 MB, memorijska kartica kapaciteta 2 GB
 • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 2.1 (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
 • Ekran: kapacitivni, TFT-LCD 3.2 rezolucije 320x480 piksela
 • Kamera: 3.15 MP sa autofokusom, video se snima u QVGA
 • Navigacija: GPS
 • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio
 • Baterija: ukloniva, Li-Ion 1350 mAh
 • Dimenzije: mm 110x57x12
 • Teina: 102 grama

OSNOVNI
PODACI
Mreže 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA
Dimenzije 110.5 x 57.5 x 12.2 mm
Masa 102 grama
Oblik monoblok
Tastatura touchscreen
Procesor 800 MHz
Takt procesora
Baterija Li-Ion
BATERIJA
Kapacitet baterije 1350 mAh
Režim razgovora do 10 h 40 min (2G) / o 6 h 40 min (3G)
Stand by režim do 610 h (2G) / do 460 h (3G)
Ostalo vibracija, digitalni kompas, akcelerometar
GLAVNI
EKRAN
Tip ekrana TFT (3.2 inča)
Broj boja (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija ekrana 320x480 piksela
Ostalo osetljiv na dodir, auto-regulacija osvetljenja
POMOĆNI
EKRAN
Tip ekrana nema
Broj boja
Rezolucija ekrana
Ostalo
GLAVNA
KAMERA
Orjentacija sočiva sa zadnje strane
Broj pixela senzora 3.15 megapiksela
Rezolucija fotografije 2048x1536 piksela
Rezolucija videa (QVGA) 320x240 piksela
Ostalo video zapis, autofokus
POMOĆNA
KAMERA
Orjentacija sočiva nema pomoćnu kameru
Broj pixela senzora
Rezolucija fotografije
Rezolucija videa
Ostalo
ZVUK
Zvučnik polifone
Melodije polifone
Format melodije mp3, aac, aac+, eaac+
Ostalo spikerfon, fm radio prijemnik sa RDS-om
INTERNA
MEMORIJA
Kapacitet 158 MB
Maksimalno podržano
EXTERNA
MEMORIJA
Formati microSD (Trans Flash)
Uz aparat Ne ide kartica
Menjanje kartice bez gasenja
OPERATIVNI
SISTEM
Vrsta Android OS
Verzija v2.2 (Froyo)
Formati mpeg4, H.263, H.264, wmv
JAVA
Profil da
Konfiguracija Facebook, Twitter , Office 2007, Office 2003, PDF
FUNKCIJE
Osnovne kalkulator, kalendar, alarm
Napredne snimanje glasa
KOMUNIKACIJA
Kablom na da
Bežično bluetooth, v2.1 with A2DP
Prenos podataka GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA
WAP pretraživač da
Email protokol IMAP, POP3, SMTP, Microsoft Exchange
Podržane tehnologije SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML
PODRŽANE
TEHNOLOGIJE
GPRS da
EDGE da
3G da, HSDPA, 7.2 Mbps
Wlan da, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
Bluetooth da, v2.1 sa A2DP
USB i spikerfon da, microUSB v2.0, 3.5inca audio
GPS da, sa GPS podrškom
SADRŽAJ PAKETA
 • Telefon
 • Baterija
 • Punjač
 • USB kabal

ZA SVA PITANJA MOŽETE NAS KONTAKTIRATI LIČNO PUTEM TELEFONA 066/ 44 00 55 ILI PUTEM KONTAKT FORME

ZA EMAIL KONTAKT klikni ovde

Uputstvo za Samsung Galaxy Gio S5660 crni

Preuzmi uputstvo